Hoe werkt een samenlevingscontract?
Als u een vaste relatie heeft dan kunt u er voor kiezen om een samenlevingscontract aan te gaan met uw partner. In een samenlevingscontract verklaren u en uw partner dat jullie een gezamenlijke huishouding gaan voeren. Ook worden alle financieel rechtelijke zaken vooraf in dit samenlevingscontract vastgelegd.
Hierdoor verschaffen beide partijen duidelijkheid en zekerheid over bepaalde aspecten zou de relatie ooit verbroken worden door een van de twee partijen. Door goed duidelijk te maken wat er gebeurd als de twee partijen uit elkaar gaan kunt u een hele hoop problemen uit de weg gaan.
U kunt samen met uw partner bepalen wat er allemaal wel en niet in een samenlevingscontract komt te staan. Jullie moeten samen gaan leven en dus dienen jullie ook de afspraken samen op te stellen.
Voorbeeld samenlevingscontract
Er zijn enkele standaard samenlevingscontract te vinden, maar het is aan te raden om deze contracten op te stellen aan de hand van uw eigen situatie. Iedereen is anders en iedere relatie is anders, om precies die reden is het aan te raden om een samenlevingscontract op te stellen die echt betrekking heeft op uw situatie en uw relatie.
Naast financiële aspecten kunt u ook andere zaken vast laten leggen in een samenlevingscontract. Zo kunt u bijvoorbeeld laten vast leggen wie er verantwoordelijk is om het huis op orde te houden of wat er gebeurd bij het overlijden van een van de twee partijen.
Samenlevingscontract opstellen
Als u een samenlevingscontract aan wilt gaan met uw partner dan is het aan te raden om dit contract zo uitgebreid als mogelijk samen te laten stellen. Bij het opstellen van een samenlevingscontract zijn er vaak punten waar u zelf niet bij nadenkt.
U kunt altijd zelf u samenlevingscontract opstellen als raden wij niet aan om dit te doen. Om te beginnen kan het zijn dat u dingen juridisch gezien niet goed heeft geformuleerd waardoor u in een recht zaak geen recht heeft op het betreffende punt. Er wordt vaak gedacht dat dit niet veel uitmaakt omdat mensen verliefd zijn op het moment dat ze een samenlevingscontract aangaan, dan wordt er niet gedacht dat de ander ook een slechte kant heeft en deze naar u kan keren als het minder goed gaat.
Samenlevingscontract advocaat
Wij raden u dus altijd aan om een samenlevingscontract samen met een advocaat op te stellen. Als u uw samenlevingscontract door een advocaat op laat stellen dan bent u er van verzekerd dat het juridisch gezien helemaal goed in elkaar steekt. Mocht er dan ooit een voorval zijn, dan weet u ook dat u recht heet op alles wat eerder is afgesproken in het samenlevingscontract.
Verder zijn deze mensen hier vaak dagelijks mee bezig en houden ze rekening met meer dingen dan dat u en uw partner doen. Door uw samenlevingscontract door een advocaat op te laten stellen bent u er zeker van dat u een goed en compleet samenlevingscontract ondertekend waar u en uw partner beide achter staan.
U tekent maar 1 samenlevingscontract met uw partner en alleen al om die reden kunt u het beter goed doen. U kent het gezegde ¨als je iets doet die het dan goed¨.
Hulp bij samenlevingscontract
Als u graag hulp wilt krijgen bij het opstellen van uw samenlevingscontract dan kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij proberen altijd iemand klaar te hebben staan om u te helpen met al uw vragen over de juridische aspecten rond om een samenlevingscontract.
Mochten wij even niemand hebben die telefonisch bereikbaar is dan kunt u altijd uw vragen via de e-mail stellen. Wij zullen u dan zo snel en goed als mogelijk helpen met de vragen die u heeft.
Verder kunnen wij u verder helpen aan een geschikte advocaat die samen met u en uw partner een samenlevingscontract kan opstellen.