Wilt u uw bedrijf juridisch doorlichten?

Voor het bekend maken van uw jaarcijfers en zeker ook voor een bedrijfsovername, is het noodzakelijk dat het bedrijf wordt doorgelicht. Wat zijn de financiële valkuilen van het jaar en hoe staan die verwoordt in de bedrijfsverslagen. Jaarcijfers moeten met de werkelijkheid kloppen. Om daarin helderheid te verschaffen wordt een bedrijf compleet doorgelicht zodat financiële en juridische aspecten compleet in beeld komen. Zorg er ook voor dat uw MKB onderneming op orde is door daartoe een en ander door te lichten. Anderzijds geeft het u een goede bron van informatie indien u een concurrent wil overnemen. Welke aspecten kunnen voor een bedrijf worden doorgelicht?

Juridische zekerheid

Uw MKB onderneming dient juridisch compleet op orde te zijn zodanig dat u daarmee goed op de afzetmarkt kunt opereren. Bedrijven sluiten vele contracten af waartoe bij een eventuele overname ook gerespecteerd moeten worden. Daarnaast kunnen overeenkomsten eveneens juridische problemen opleveren omdat er verplichtingen aan zijn verbonden. Een bedrijf juridisch doorlichten zorgt ervoor dat men zekerheid aangaande legitieme bedrijfsvoering verkrijgt. Het vormt de basis waarop u als MKB ondernemer kunt bouwen. Uiteraard is een juridische check voor overname maar ook voor bestaande activiteiten noodzakelijk.

Wegens fiscaliteit

Om een bedrijf goed te kunnen leiden dienen alle aftrekposten en dergelijke uiteraard goed omschreven staan. Alle aspecten welke belastingvoordelen voor de onderneming opleveren dienen doorgelicht te zijn. Daar waar hiaten zijn dient namelijk gedegen dekking te worden gerealiseerd. Door inzicht te hebben in de eigen fiscale omstandigheid kunnen mogelijk nieuwe investeringsmogelijkheden worden aangegaan welke aanvullend aftrekbaarheid genieten. U kunt dus middels het fiscaal doorlichten van het bedrijf kansen voor de toekomst realiseren.

Zijn de cijfers op orde?

Een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering is dat alle omzet en winst cijfers van het bedrijf op orde zijn. Dat geldt voor de jaarverslagen maar ook bij de huidige omstandigheid bij overname. De cijfers moeten in orde zijn oftewel de balans moet de werkelijkheid weergeven. Er mogen geen verborgen zaken worden gedaan, waarnaast alles dus helder moet zijn. Door een bedrijf door te lichten middels een boeken controle kunnen alle financiële aspecten van het bedrijf boven tafel worden gehaald. Inzichtelijkheid daar draait het allemaal om als men voor een potentiële overname een due diligence opstelt.

Risico’s bij bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen daar zitten uiteraard risico’s aan verbonden. Wat zijn de interne en externe risico’s en hoe goed of hoe slecht draait het werkelijk. Een overname kandidaat dient inzicht te verkrijgen in wat er gaande is binnen de onderneming. Wat zijn de lopende contracten en wat zijn daarbij eventuele ondernemingsgevaren. Middels het doorlichten van het bedrijf kan daarin inzicht worden verkregen zodat de juiste beslissingen kunnen worden genomen.

Goed voorbereid

Om een bedrijf door te lichten dient dat te worden gedaan door een onpartijdige onafhankelijke instelling of professional. Veelal zal het een jurist of boekhoudkundige zijn zodat alle aspecten van het bedrijf minutieus worden nagegaan. Daarmee kan een beoogde overname goed worden voorbereid juist omdat tegenslagen door risico’s worden voorkomen. Laat ook uw MKB plannen checken door het bedrijf door te lichten om zo helderheid in uw zaken te verkrijgen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 77

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op